Lättare arbete på den vanliga arbetsmarknaden. Vad är det för något?

Jag har funderat över ett år nu vad ett ”Lättare arbete” är för något?

Pratade lite med en fd kollega som varit högt uppsatt chef och idag föreläser inom ledarskap. Det hen kunde komma på var att sitta i kassan i en affär. Där behöver man ju inte mer än att kunna arbeta snabbt, räkna och tala med kunder… Okej, det är mindre fysiskt, men är det mindre psykiskt? NEJ.

När jag fick avslag förra året stod det ”Försäkringskassan bedömer att du trots de besvär du har, bör kunna klara av ett lättare fysiskt och mindre psykiskt krävande arbete då Försäkringskassan inte bedömer att besvären är av den grad att det inte skulle kunna fungera”.

Jag har läst andras beslutshandlingar också och där står i princip alltid meningen ”Försäkringskassan bedömer att du trots dina besvär kan ta ett lättare jobb”.

Men VAR finner man ett jobb som är lättare fysiskt och mindre psykiskt på den ordinarie arbetsmarknaden? Jag har inte sett en enda sådan annons någonsin. Arbetsförmedlingen har flera olika kategorier för att lätt kunna navigera på deras sida, men några såna jobb finns inte. HUR kan Försäkringskassan skapa ett hittepå jobb??

Enklare arbeten utgår efter att man inte behöver kompetens, men vad gör vi med alla akademiker och andra som faktiskt har KOMPETENS men inte KAPACITETEN? Vad är ett LÄTTARE jobb?

Jag har haft många arbeten under min livstid, inget har inneburit sådan lättja som Försäkringskassan påstår finns på den normalt förekommande arbetsmarknaden. Har använt den här bloggen till att söka jobb bland annat. Allt som ni kan hitta i min CV har jag fortfarande kompetensen till, men inte kapaciteten idag.

Igår fick jag veta att en bekant högskoleutbildad (Sjuksköterska) är på väg att få sin sjukpenning indragen med argumentet ”Din arbetsförmåga är inte nedsatt med minst en fjärdedel i förhållande till ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden på grund av sjukdom. Du bör klara av ett lättare jobb som ställer ringa krav på koncentration och fysisk uthållighet”.

En annan högskoleutbildad (Arbetsterapeut) fick brev med argumentationen ”Försäkringskassan anser inte längre att det medicinska underlaget styrker att din arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom i förhållande till ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden som inte innebär att du utsätts för höga krav på kognitiva förmågor, stresstålighet, simultan- och koncentrationsförmåga”.

Vem kan mer om arbetsförmåga än en Arbetsterapeaut?

Läser om så många människor som är anställd av stat och kommun som har jobb men nu enligt Försäkringskassan måste söka andra jobb. Säg mig, är inte det ett vanligt förekommande arbete på kommunala arbeten?

VAR FINNS DESSA JOBB PÅ DEN NORMALT FÖREKOMMANDE ARBETSMARKNADEN NÅGONSTANS?

Share
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.